Voorkomen is beter dan genezen

Mijn kamergenoot Jan heeft zeven maanden in bed gelegen voordat de wonden genezen waren. Toen is hij doorverwezen naar De Hoogstraat. Hier aangekomen mocht hij voor het eerst een kwartier op zijn nog ongebruikte elektrische rolstoel rijden. Daarna werd een klein blauw plekje ontdekt. Zijn rolstoelprogramma is direct 'on hold' gezet. Jan is voor de paasdagen weer veroordeeld tot televisiekijken vanuit zijn kussens. "Alles is beter dan weer zeven maanden plat." Verzuchtte hij.
 
Petra, mijn fysiotherapeut, vertelde me dat ze er tijdens haar opleiding foto's van had gezien. Ze ziet ze nog steeds voor zich.
Ik heb gespeurd op internet naar doorlig-wonden, en de foto's spoken nu ook door mijn hoofd. Lelijke maanlandschappen, maar dan met kraters in alle kleuren van de regenboog.
 
Gelukkig hoefde ik niet alle dagen in bed voor mijn schaafplekje met de omvang van een eurocent. Maar de noodklok werd geluid. Kim, mijn ergotherapeut, sprak me indringend toe "Je mag nooit meer met die oude rolstoel van je rijden. Dat traagschuim rolstoelkussen van je is niet goed".
Ik kreeg direct een tijdelijke rolstoel aangemeten met een zacht speciaal-kussen. Dagelijkse controles volgden. Dagelijks vet wondgaas en een eilandpleister.
 
Nu, twee weken verder, lijkt het net alsof mijn gave babybilletjes op het geleende kussen zweven. Voorkomen is beter dan genezen!
 

Het loopt tegen vijven. Het avondeten staat al klaar in de eetruimte. 'Toch nog even proberen voordat ze om vijf uur sluiten.' Denk ik, en toets het telefoonnummer in.
"Welkom bij Medipoint Weesp".
Met de speaker van mijn telefoon aan, smeer ik rustig een boterham. Het avondeten in De Hoogstraat is een broodmaaltijd die vanwege de werktijden van het personeel al vroeg gereed staat. De eetruimte is nog leeg.
 
"U hoort nu een keuzemenu. Voor reparaties kies 1. Voor het lenen van materiaal kies 2.
Ik kies 2.
Daarna leg ik het plakje kaas op de boterham en snijd hem in vieren.
"Alle medewerkers zijn bezet. Blijft u aan de lijn?"
 
De eerste collega-revalidanten komen met rolstoel en rollator de eetruimte in gereden.
"Alle medewerkers zijn bezet. Blijft u aan de lijn?"
 
Aan mijn tafel ontspinnen zich de eerste gesprekken. Over het gevolgde revalidatieprogramma, het weer, de politiek. Er heerst een sfeer van "ons krijg je niet eronder." Een beetje te vrolijk een beetje te uitgelaten. Dan volgen er anekdotes, sterke verhalen en flauwe grappen, die altijd op een daverend gelach kunnen rekenen.
"Met Medipoint, wat kan ik voor u doen?" Vraagt een vriendelijke vrouwenstem.
 
Snel werk ik de laatste slok karnemelk naar binnen - waarom drink ik thuis nooit karnemelk en hier niets anders? - en rijd ik met de telefoon op mijn knieën naar de ontspanningsruimte.
 
"Ik wil een anti-decubituskussen lenen voor thuis in mijn rolstoel."
"Een ogenblik dan verbind ik u door met de anti-decubitus afdeling."
De telefoon gaat enige tijd over.
"Alle medewerkers zijn in gesprek, wilt u wachten?!"
 
Ik ga terug naar de eetruimte, naar de koffieautomaat en kies café-au-lait, sterk, zonder suiker. Ik voeg apart een klein beetje suiker toe, want het apparaat kan niet goed de suiker doseren.
In de verte hoor ik "Alle medewerkers zijn in gesprek, wilt u ......?!" Er klinkt een bulderend gelach.
Ik proef de flauwe smaak van afwaswater en zet het kartonnen bekertje ver van me af.
De grote wijzer van de van de muurklok nadert de 12.
 
"Anti decubitusafdeling, waarmee kan ik u helpen?"
Na het doornemen van een indicatie-vragenlijst met circa twintig vragen, juicht de vriendelijke vrouwenstem aan de andere kant van de lijn "U komt in aanmerking voor het lenen van een traagschuim kussen. Uw zorgverzekeraar vergoedt de kosten."
"Maar," stamelde ik. "Ik hèb al een traagschuim kussen. En dat mag ik niet meer gebruiken van mijn ergotherapeut. Ik kreeg juist een wond van dat kussen. Ik moet een zacht speciaal kussen hebben. Een roho-kussen."
Aan de andere kant van de lijn valt een stilte.
"Volgens de indicatie-vragenlijst, komt u in aanmerking voor een traagschuim kussen. Uw zorgverzekeraar vergoedt daarom geen roho kussen. U kunt wel…… "
 
In de eetruimte is weer een grap gelanceerd, haar laatste woorden kan ik niet meer verstaan.
 
"Wat zegt u?"
"U kunt wel een roho-kussen huren. € 15 per week en eenmalige verzendkosten van € 7,50."
 
Kim heeft ook nog met Medipoint gebeld. Maar ze kon inderdaad alleen een traagschuim kussen lenen, en niet een roho-kussen. Omdat mijn wondje al genezen was.
Ze heeft nog aangeboden om mijn wondje weer stuk te prikken.
 
In de eetruimte klonk een bulderend gelach dat niet leek op te houden.

31 maart 2018 
 

Je kan je hier aanmelden voor de >> Nieuwsbrief nieuwe verhalen <<.

Dan kijg je de nieuwste verhalen die ik schrijf per email toegezonden.