Groot leed en klein leed

Gerard heeft al veertien jaar een dwarslaesie. Hij rijdt in De Hoogstraat met een elektrische rolstoel. Zijn eigen rolstoel was ongeschikt geworden. Hij was namelijk thuis gevallen en brak zijn bovenbeen, precies bij het heupgewricht. Sinds zijn val kan Gerard veel van zijn verzorging niet meer zelf doen.

Ik schreef al eerder een verhaal over zijn verdwenen rolstoel. Die werd na de paasdagen teruggevonden. Het speciale kussen is tot op de dag van vandaag zoek.

Gerard trekt dit soort dingen aan zo lijkt het wel. Neem nou wat hem vandaag overkwam.

Vanmorgen kwam een leerling verpleegkundige hem verzorgen. Dat gebeurt elke dag. Het was nog vroeg. Rond zeven uur, want Gerard moest al om acht uur naar zijn eerste therapie.

De leerling drukte op de knop van de bedbediening.

De bedden in De Hoogstraat zijn namelijk uitgerust met een elektrische bediening. Om het hoofdeinde overeind te zetten, eventueel in combinatie met een verhoging onder de knieën. En voor verhoging van het hele bed. Tot wel anderhalve meter hoog.

Met het hoofdeind omhoog kan elke revalidant in zijn of haar bed de televisie kijken. De televisie komt met een zwenkarm uit het plafond. Het geluid komt uit een hoofdtelefoon. Of je kan met een verhoogd hoofdeind in bed iets anders doen. Bijvoorbeeld lezen. Dat laatste gebeurt niet veel. De hoogte-instelling van het bed is vooral bedoeld voor de verpleegkundigen om minder gebukt te hoeven werken. Bukken tijdens het werk is uit den boze. Daar letten alle verpleegkundigen en artsen heel goed op.

De leerling wachtte rustig tot het bed met een licht gezoem de juiste stand had bereikt om Gerard zijn ochtendverzorging te kunnen geven.

Toen het bed de juiste hoogte had bereikt, liet de leerling het hoogte-knopje van de bedbediening los. Maar in plaats van dat het bed stopte, steeg het verder en verder. Tot anderhalve meter hoogte. Daar bleef het steken. Het wilde niet meer terug, hoezeer de leerling ook probeerde.

Met een grote grijns op zijn gezicht grinnikte Gerard later bij ons. "Ïk dacht even dat ik ging hemelen."

De technische dienst werd gealarmeerd.
De Hoogstraten beschikt over een grote technische dienst die elke dag een onvoorstellbare hoeveelheid noodklusjes afwerkt. Bij mij deed bijvoorbeeld het kluisje het niet meer. Tien minuten later stond de monteur al in mijn kamer.

Toen ook de snel gearriveerde monteur het bed niet naar beneden kreeg is Gerard voorzichtig door twee verpleegkundigen uit zijn hoge benardenpositie bevrijd. Ze lieten hem in zijn rolstoel glijden en het bed is vervangen.

Hij heeft zijn eerste therapie die ochtend net gehaald.

 

14 april 2018

 

Je kan je hier aanmelden voor de >> Nieuwsbrief nieuwe verhalen <<.

Dan kijg je de nieuwste verhalen die ik schrijf per email toegezonden.