De stekker eruit

 

In de de Boldershof liggen leven en dood letterlijk dicht bij elkaar. Soms dreigen ook in mijn kleine wereld futiliteiten zich te ontwikkelen tot calamiteiten.

Veel leesplezier,

Hans

 

Vanzelfsprekend

Mijn sta-op-stoel gaat op elektriciteit. Ik heb nog maar één keer meegemaakt dat de elektriciteit uitviel en mijn stoel niet meer werkte. Gelukkig stond hij net in de hoge stand. Ik kon daarom vanuit de hoge stoel makkelijk op mijn rolstoel schuiven. Een uur later was de storing voorbij en was er weer elektriciteit. ik zorgde ervoor dat mijn sta-op-stoel weer in de lage stand kwam en kon me zo weer van mijn rolstoel naar de stoel verplaatsen.

Zo gaat dat dagelijks als ik de stoel verlaat of er weer in ga zitten. Ik ben vergeten dat het geen vanzelfsprekendheid is dat er elektriciteit is en ik mijn stoel omhoog en omlaag kan laten gaan naargelang ik dat wil.

De werksters op donderdag

Elke donderdagochtend maken twee dames van de huishoudelijke dienst mijn kamer in de Boldershof grondig schoon. De vloer wordt gestofzuigd en gedweild. De ramen gelapt. Het stof opgenomen. Het bed verschoond, de badkamer gezuiverd en voorzien van schone handdoeken. De prullenbakken geleegd.
Ik stond op het punt om weg te gaan. Vriendelijk vroeg ik om alles weer op dezelfde plaats terug te zetten. De nieuwe schoonmaakster sprak gebrekkig Nederlands. De andere werkte haar in. Ik kon niet zien of ze begreep wat ik tegen haar zei, maar de ander wel.

Alles op zijn plaats terug

Na een paar uur kwam ik terug op mijn naar schoonmaakmiddel ruikende kamer. Ze hadden er aan gedacht alles weer op de eigen plaats terug te zetten. De donderdag daarvoor stond de wasmand en de prullenbak in de weg. Ze belemmerden mijn draai in de kleine badkamer. Mijn zeep en shampoo stonden niet meer op het randje bij de douche. Op de vensterbank en het tafeltje vond ik niets meer terug. Letterlijk alles stond verkeerd. Maar deze keer stond alles keurig op zijn plaats.

Ik schoof van mijn rolstoel op de sta-op-stoel en wilde hem wat naar achteren zetten. Geen beweging. Ik drukte harder op de bedieningsknopjes. Nog steeds geen beweging. Ik draaide me om en keek op de vloer. Daar lag de stekker die in het stopcontact had moeten zitten. Tja wat nu? De stoel stond in zijn lage stand. Terug schuiven naar de hoge rolstoel was geen optie.

Krantenkoppen

Het zweet brak met uit. Allerlei angstbeelden schoten door mijn hoofd. Het verhaal van de mysterieuze sterfgevallen in een Zuid-Afrikaans ziekenhuis. Die vonden steeds in een en hetzelfde bed plaats, totdat men ontdekte dat de schoonmaker de stekker van de hart-long machine uit het stopcontact trok en de stekker van de stofzuiger erin stak. Door het geluid van de stofzuiger hoorde hij niet dat ondertussen de patiënt stikte.

Ik zag de krantenkoppen al voor me. 'Bewoner van de Boldershof komt om in zijn eigen vuil'. Of, 'Werksters vinden na een week overleden bewoner. Uitgedroogd en verhongerd.'
Ik verschijn wel vaker niet aan de lunch of het diner omdat ik weg ben. Ze zullen me niet missen of gaan zoeken.

Alarm

Ik keek om me heen. De alarmbellen in de badkamer en aan de muur bij het bed waren onbereikbaar. Ik had nog een draagbare alarmbel, maar die had ik niet om mijn nek. Waar had ik hem gelaten? Toen herinnerde ik me dat ik de draagbare alarmbel in een helder moment op het tafeltje naast mijn stoel had gelegd. Ik had toen bedacht dat die alarmbel daar het eerste nodig was. En ja. Hij lag onder in het plastic bakje met allerlei dagelijkse rommeldingen op het tafeltje.

Even later klonk de stem van de verpleegkundige uit de intercom. "Wat kan ik voor u doen meneer Heerings?"

"De stekker van mijn hoog-laag-stoel is uit het stopcontact en daardoor kan ik niet meer in mijn rolstoel komen. Kunt u me helpen en de stekker er weer in steken?"

"Ik kom eraan." kraakte de stem.

Even later kwam ze. Met één soepele beweging zorgde ze ervoor dat ik niet een legende werd die via krantenberichten of sociale media de wereld over ging.

8 februari 2020

 

Je kan je hier aanmelden voor de >> Nieuwsbrief nieuwe verhalen <<.

Dan kijg je de nieuwste verhalen die ik schrijf per email toegezonden.