Banden plakken

Het verhaal dat je hier leest gaat over onnodige onkosten en inefficiëntie. 

Geen onkosten voor mij. Nee, ik had zelf geen kosten. Maar wie er wel voor is opgedraaid? Ik weet het niet. Uiteindelijk de WMO gemeente Amersfoort, denk ik, maar misschien ook het bedrijf Medipoint. Ik moet nog eens uitzoeken hoe deze twee dat verdelen. 

Veel leesplezier. Hans

Banden plakken

80 euro inclusief verzendkosten

"Met Double Performance, wat kan ik voor u doen?" 

Aan de andere kant van de lijn klonk de vriendelijke vrouwenstem van het bedrijf uit Moordrecht dat mijn rolstoel had gemaakt 

"Ik heb een lekke band. Ik wil een nieuwe binnenband." 
Ik aarzelde "Nee," sprak ik na een korte pauze, "ik wil twee nieuwe binnenbanden. Een voor reserve. Ook twee buitenbanden, want die zijn tot op de draad versleten."

"Ja dat zal wel lukken" sprak de vriendelijke stem. 

"Het zijn speciale grote maten." onderbrak ik haar.

"Ik zal even kijken in uw gegevens, welke wielmaat u precies heeft. Heeft u een ogenblikje?" 

Ik werd in de wacht gezet.
 
Ik zit nu bijna zes jaar in een rolstoel. Pas één keer had ik een lekke band gekregen. Dat was ongeveer een jaar geleden. Ik was net thuis, toen ik merkte dat een band zacht was. Ik pompte hem op, maar even later was hij weer zacht. 

Wat een geluk dat het niet ergens ver weg van huis was gebeurd. 
Wat moet je dan doen? De ANWB bellen? Er zit geen tasje aan mijn rolstoel waarin je reparatie materiaal kan vervoeren. Dan moet ik iemand anders vragen om de band te plakken. Maar hoe? Er moet wel een stoel in de buurt staan om even op te gaan zitten. De band zelf plakken vanuit die stoel lukt me wel. Kan je de ANWB wel oproepen als rolstoeler? Dat moet ik nog eens navragen. 

Afijn, ik dankte de goden dat ik thuis was.

Het kan ook via de WMO
 
"Bedankt voor het wachten" sprak de stem weer na enige tijd. "We hebben ze op voorraad, zowel de buitenbanden als de binnenbanden. Dat gaat u alles bij elkaar tachtig euro kosten. Inclusief verzendkosten." 

Dat viel mee. Ik moest dan wel een dag wachten op PostNL, maar ik had nog een oude reserve binnenband van mijn racefiets. Die zet ik er met gemak even op.

"Oké," sprak ik. "Dan wil ik die bestellen." 

"Goed" zei de vriendelijke stem. Dan vervolgde ze, "Ik zag dat u de rolstoel van de WMO heeft gekregen. Wist u dat zij ook reparaties en kapot of versleten materiaal vergoeden?"

"Mooi zo." sprak ik "Dan stuur ik de rekening naar de WMO."

"Nee". lachte de vrouw. "Zo werkt dat niet. U moet de bandjes en de reparatie bij de WMO aanvragen!"

"Oh" dacht ik hardop. "Dan doe ik dat. Dat scheelt me toch mooi tachtig euro."
 
Na enig rondbellen begreep ik dat ik voor mijn vraag bij Medipoint moest zijn. Medipoint organiseert voor de gemeente Amersfoort de levering en het onderhoud van de rolstoelen en andere hulpmiddelen die de WMO beschikbaar stelt. Het is een grote particuliere organisatie. 

Medipoint, voor reparaties en onderhoud
 
"Met Medipoint steunpunt Houten. Waarmee kan ik u van dienst zijn?" sprak een vriendelijke mannenstem.

Ik deed uitvoerig mijn verhaal. Hij begreep het helemaal. 

"Ik stuur een monteur om de lekke band te repareren en de oude buitenbanden te vervangen door nieuwe." 

Ik gaf hem de maat en het merk van de banden door.
"Het is een extra grote maat." benadrukte ik nog.

"Ik zal het allemaal doorgeven." beaamde hij. Ik zal de opdracht 'met spoed' markeren, dan bent u snel aan de beurt". 

"Wanneer is dat?" vroeg ik. "Vanmiddag?" 

"Nee," antwoordde hij, "ik kan u niet zelf inplannen. Dat doet de afdeling logistiek. Ik zit hier op het callcentrum. U krijgt een e-mail met een datum en tijdvenster."

Inderdaad ontving ik nog die zelfde dag een e-mail. Precies een week later zouden ze komen. In de ochtend. Tussen tien en twaalf uur.

Een week later 

Het plakken van een fietsband vind ik een saai en vervelend werkje. Meestal krijg je die lekke band op een moment waarop je vreselijke haast hebt en geen vertraging kan gebruiken. Je moet je fiets op zijn kop zetten. Die fiets heeft vervolgens de neiging om te vallen. Het plakken gebeurt buiten. Je krijgt koude stijve vingers. Je kan het gaatje niet vinden. Er moet een emmer water aan te pas komen. Daar sta je dan gebogen over de band en de emmer, tot je rugpijn voelt en alleen met veel moeite weer rechtop kan komen. Wanneer je dan eindelijk het gaatje hebt gevonden.... is de lijmtube leeg"
 
Om kwart over twaalf parkeerde een grote bestelbus voor mijn huis. Ik deed open. 

De monteur liep achter me aan de woonkamer binnen. Hij keek rond. 

"Deze is het." Ik wees op de rolstoel waarop ik zat.

"Oh. Heb je hem zelf geplakt?!".

Ik zweeg. 

Hij wierp een korte blik op de wielen. "Grote maat. Die heb ik niet bij me."

Hij liep terug naar zijn bestelbus en kwam terug met een rolmaat. Hij bukte en mat het rechter wiel op.

"Nee, die moet ik bestellen bij onze leverancier." 

Hij nam heel bedaard plaats aan de eetkamertafel. Enigszins onderuitgezakt pakte hij zijn telefoon en voerde een uitgebreid gesprek met iemand die hij vaker had gesproken. Tussendoor kwam hij de maat van de wielen nogmaals opnemen, want hij kon de inches op de buitenband niet vinden. Eindelijk hing hij op.

"Wanneer?" vroeg ik.

"Over drie weken." sprak hij. "Je krijgt een e-mail van de afdeling logistiek met een preciese datum en tijdvenster."

Drie weken later

In mijn buitenband had een venijnig klein stukje glas gezeten. Ik had het eruit gepeuterd. Er was maar een klein gaatje in de binnenband geweest, maar toch. De band bleef gelukkig hard.

Drie weken later parkeerde de grote witte bestelbus weer voor mijn deur. Een uur later zaten er twee nieuwe binnen- en buitenbanden om de wielen van mijn rolstoel. Hij was nog een half uur met zijn ipad in de weer.

"Administratie." Zuchtte hij. 

Op zijn dooie gemak kuierde hij naar de voordeur. Een kwartier later kwam de bestelbus in be­weging en was hij vertrokken.

Nog later
 
Een paar maanden later was de band van het rechter wiel van mijn rolstoel weer zacht. Op de plaats waar een veel te grote binnenband zat dubbelgevouwen was een lek ontstaan. Ik had nog de vorige binnenband. Het klusje was binnen een kwartier geklaard.
 
13 november 2019

 

Je kan je hier aanmelden voor de >> Nieuwsbrief nieuwe verhalen <<.

Dan kijg je de nieuwste verhalen die ik schrijf per email toegezonden.